A geotermikus erőforrások fenntartható felhasználásának bővítése a távhőszolgáltatásban

A kiaknázatlan geotermikus erőforrások fenntartható felhasználásának bővítése a távhőszolgáltatásban

Az InnoGeo Kft a Magyar Földtani és Geofizikia Intézet által vezetett konzorcium tagjaként pályázatot nyert a Danube Transnational Programme c. INTERREG kiíráson. A 2017. január 1-től 2019 június 30-ig tartó projektben Magyarország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Románia összesen 22 partnerintézménye - földtani szolgálatok, egyetemek, ipari szereplők, területi energia- és fejlesztési ügynökségek, minisztériumok és önkormányzatok - működik együtt a Duna Régió energiabiztonságának és -hatékonyságának fejlesztésében. A projekt fő célja a meglévő, ám kiaknázatlan geotermikus erőforrások fenntartható felhasználásának bővítése a távhőszolgáltatásban.

Interreg

A pályázat célterülete a Duna Régió középső és délkeleti része, azaz a Dunántúl és az Alföld déli területe, ÉK-Szlovénia, É-Horvátország, Bosznia-Hercegovina középső és É-i részei, É-Szerbia, valamint Románia Ny-i területe, összesen mintegy 92.000 km2.

A projekt eredményeként várhatóan növekedni fog a geotermikus energiafelhasználás aránya a távhő ágazatban, ezáltal a Duna Régió energetikailag függetlenebbé válik a fosszilis energiahordozók importjától, és a megújuló energia használatával a terület környezeti állapota is javul.

Az InnoGeo Kft a projektben Dr. Szanyi János, Dr. Medgyes Tamás és Csanádi Attila kutatókkal vesz részt, a konzorcium vezető testületében (Steering Committee) a céget Dr. Medgyes Tamás képviseli.

Az érdeklődők a projekttel kapcsolatban további felvilágosítást a honlapunkon megjelenő hírekből kaphatnak, illetve várjuk az info@innogeo.hu címre írt kérdéseket, véleményeket.


A projekt 2.525.760,70 Euro költségvetéssel valósul meg, melyből 1.612.249,99 Euro ERDF támogatás, 534.646,60 Euro IPA támogatás, 134.377,42 Euro a résztvevő országok támogatása, 244.486,69 Euro a partnerek saját hozzájárulása.


A projekt angol nyelvű linkje: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/darlinge
A projekt magyar nyelvű linkje az MFGI oldalán: http://www.mfgi.hu/hu/node/1715

Lépjen be a Geotermikus Klaszterbe

Csatlakozzon Ön is a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter partnerhálózatához és vagyen rész termálenergetikai projektjeinkben szakértőként, kivitelezőkét, vagy kutatatóként.

Érdekel

Ha nem óvjuk meg vízbázisainkat, a termálenergetikai lehetőségeinket is tönkretesszük.

Dr. Kóbor Balázs
InnoGeo Kft.