A szegedi távfűtés geotermikus átalakítása

A SZETÁV Kft. a Geo Hőterm Kft. és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. konzorciumában 2018-ban 15 fűtési kör megújuló energetikai alapú átalakítására nyújtott be és nyert el KEHOP pályázatot. Az 5 projekt összértéke 22 milliárd forint, a támogatási intenzitás 50%-os. A támogatást a Geo Hőterm Kft. és az NFP Kft. kapja, az önrészt is ezek a partnerek biztosítják. A projektek kidolgozásában, a szakmai koncepció megalkotásában az InnoGeo Kft szakembereinek kiemelt szerepe volt, szakértőink a kivitelezést folyamatosan nyomon kísérik, a megvalósítók számára szakmai tanácsadást biztosítanak.

A fejlesztések a SZETÁV Kft. fűtőműveit látják el geotermikus energiával. A projektek során az Északi, a Tarján, a Rókus, a Belváros, a Felsőváros, Makkosháza és az Odessza városrészekben új, 1.700 – 2.000 m mély kitermelő és visszasajtoló termálkutak létesülnek, melyek átlagosan 80 m3/h hozamú és 90C° hőmérsékletű termálvizet fognak termelni. A 9 termálkútból kinyert víz sem a távfűtő, sem a használati melegvíz hálózatba nem kerül be, hanem a fűtőművek hőcserélőin keresztül hasznosul, majd 18 visszasajtoló kút segítségével visszakerül a mélységi víztároló rétegekbe. A projektek eredményeként évente közel 15 millió m3 elégetett földgázt fogunk kiváltani 350 ezer GJ geotermikus energiaforrással, évi 25 ezer tonna CO2-al mérsékelve a SZETÁV károsanyag kibocsátását, csökkentve a város levegőjének üvegház hatású gázterhelését.

A fejlesztés hatására az érintett fűtési körök esetében kb. 70%-os, a teljes szegedi távfűtés tekintetében pedig 50%-os lesz a megújuló energia részaránya, javul a levegő állapota és az ellátás biztonsága: összességében 26,464 lakás fog geotermikus energiát kapni. Ez a fejlesztés Közép-Európa jelenleg legnagyobb geotermikus távhő projektje.