Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítése (KEOP-4.10.0/B/12-2013-0035)

2013 tavaszán példaértékű beruházás vette kezdetét Szeged belvárosában. 25, zömmel egyetemi és városi tulajdonban lévő intézmény környezetkímélő, geotermikus energiával való fűtésre történő átállítása indult meg egy nagymélységű termálkutakra alapozott kaszkádrendszer, az ún. „egyetemi termálkör” kiépítésével. A rendszer kiépítését és későbbi üzemeltetését a szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. végzi, mely a kitermelt geotermikus energiát a Szegedi Tudományegyetem és a rendszerhez tartozó többi felhasználó részére értékesíti.

A hőpiacfelmérést, hidrogeológiai és a pénzügyi-gazdasági elemzést valamint a sikeres pályázatírást az InnoGeo Kft végezte.

A projekt a város legnagyobb gázfogyasztóját jelentő Szegedi Tudományegyetem 23 db belvárosi épületét, a város könyvtárát és egy új építésű belvárosi szállodát lát el geotermikus eredetű hőenergiával. A projekt keretében 3 termálkút (1 termelő és 2 visszasajtoló kút), 3,5 km távhővezeték és 25 hőközpont létesült, a legkorszerűbb optikai hálózattal és SCADA komplex folyamatirányító és megjelenítő rendszerrel felszerelve. A 4,4 MW megújuló hőkapacitás kaszkádrendszer évente mintegy 55 ezer GJ hőmennyiséget termel, ezzel évente 1,8 millió m3 földgáz használatát váltja ki. Mindemellett 3.633 tonna/év CO2 emisszió csökkentést ér el, ami a minimálisan tervezett 30 éves üzemelési élettartam alatt több mint 100 ezer tonna CO2 csökkentést jelent majd. Az energiaköltség megtakarítás az érintett egyetemi és városi intézményekben nettó évi 76 millió Ft.

A Szeged belvárosi geotermikus kaszkádrendszer kiépítésének teljes nettó költsége 2.001.500.000,- Ft. A projekt megvalósításához a beruházó Geotermikus Szolgáltató Kft. 996.747.000,- Ft összegű Uniós támogatást kapott.