Geotermális Települések (GEOCOM)

A Geotermális Települések FP7 / Concerto Initiative projekt 2010-ben indult azzal a vízióval, hogy Európa-szerte növelje a geotermikus energia közvetlen hőfelhasználásának láthatóságát. Ez a 11 millió eurós FP7 projekt számos kutatási és demonstrációs elemet mutatott be azzal a céllal, hogy ne csak közvetlen tapasztalatokat nyújtson a projektben részt vevő közösségek számára, hanem a nemzetközi tudományos élet részére is értékes eredményeket szolgáltasson elősorban a geotermikus energiatermelés szűk keresztmetszetei kapcsán, így például a homokkő-tározókba való visszasajtolás és a geotermikus víztartók határokon átnyúló hasznosítása témáiban. A projekt fő célja a geotermikus energia felhasználás kísérleti demonstrációjának megvalósítása volt 3 helyszínen: Mórahalom (Magyarország), Galanta (Szlovákia) és Montieri (Olaszország) településeken. A demonstrációs tevékenységeket alkalmazott kutatási feladatok egészítették ki (1) a geotermikus erőforrások kihasználásának technológiai támogatása, ideértve a rendszer optimalizálást és a rendszerintegrációt; (2), valamint a jelenlegi és a jövőbeli beruházások társadalmi-gazdasági vonatkozásainak kutatása. A projekt egyik kulcseleme a hatékony disszeminációs és képzési tevékenység volt, amely felhívta a lakosság figyelmét a megújuló energiák alkalmazásának előnyeire, és segítette a technológia-transzfert és szemléletformálást a célrégiókban és az azokon kívüli közösségek számára. Az InnoGeo Ltd. tanácsadói szerepet vállalt a projektben, és szakértői segítséget nyújtott Mórahalom önkormányzatának a demonstrációs és kutatási tevékenységekben.

 Demonstrációs helyszínek

Mórahalom: Mórahalom kisváros (5.800 lakos) Magyarország déli részén, a szerb határ közelében. Korábban Magyarország 50 leghátrányosabb helyzetű közössége közé tartozott, de az elmúlt két évtized beruházásai az ország 10 legdinamikusabban fejlődő települése közé repítették. A geotermikus távfűtési rendszer telepítése tekinthető mindezek közül a legfontosabbnak és legnagyobb hatásúnak, amely szilárd alapot adott a GEOCOM tevékenységeknek. A GEOCOM projekt célja a geotermikus kaszkádrendszer fejlesztése új elemekkel a geotermikus energia teljes hőlépcsőjének hasznosítása érdekében, valamint olyan élvonalbeli energiahatékonysági / utólagos épületenergetikai intézkedések bemutatása, amelyek általában hiányoznak a kelet-közép-európai geotermikus projektekből.

Galanta: Galanta városa (16.500 lakos) Szlovákia DNy-i részén található, körülbelül 50 km-re északra a fővárostól, Pozsonytól. Galanta úttörő szerepet játszott a megújuló energiaforrások felhasználásában a „vasfüggöny” mögötti országok között azzal, hogy az 1980-as évek elején kiépítette saját geotermikus távfűtési rendszerét. A két termelő kút – a felső pannoni homokkő tározóból 2101m, illetve 2102m mélységből – biztosítja a 78°C-os geotermikus közeg szükséges mennyiségét (20-25 l/s) a távfűtéshez és a használati melegvíz előállításhoz. A projekt ezen a demonstrációs helyszínen a geotermikus hőellátással rendelkező épületek energiahatékonyságának javítására összpontosított. 3 panel épület, egy óvoda és egy általános iskola szigetelése történt meg, kiegészítve az rendszerintegrációs intézkedésekkel.

Montieri: Montieri toszkán középkori falu (1.250 lakos) a larderelloi geotermikus körzet déli szélén, mintegy 15 km-re délkeletre a Larderello városától. A GEOCOM projekt keretében három beavatkozás történt: 1) a Montieri-4 kútból származó, magas entalpiájú geotermikus gőzre alapozott vadonatúj és rendkívül hatékony távfűtési rendszer kiépítése (az ENEL jóvoltából) 2) középületek utólagos szigetelése és 3) a rendszerintegráció részeként 8,5 kW napelem telepítése.